Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi

info.dskp@gmail.com

Lovpligtig betænkningstid

Tilfredshedsgaranti

Lovpligtig patientforsikring

Dansk Selskab For Kosmetisk Plastikkirurgi

Ansigtsløft

Ansigtsløftning ønskes til forbedring af løs ansigtshud og underliggende ansigtsmuskulatur, formindske rynker, omfordele eller tilføje volumen og for at forbedre de andre synlige tegn på aldring i ansigtet og på halsen.

Årsagen til at huden i ansigtet og på halsen bliver løs og rynket er, at huden med alderen mister sin elasticitet og spændstighed. Herved opstår der overskydende hud og rynker. En medvirkende årsag til at aldersforandringer sker tidligere end forventet, kan være arvelige faktorer, vægtøgning, vægttab, rygning og overdreven soldyrkelse.  Aldringen gør også, at fedtdepoterne i ansigtet ”falder ned” hvilket blandt andet ofte ses i form af ”hamsterposer”. Et fænomen som ses hos mange, der ønsker sig et ansigtsløft. Overskuddet af hud og fedt langs kæberanden bevirker, at overgangen mellem ansigtet og halsen bliver mindre markant. Ved et ansigtsløft jævnes dette område ud samtidig med at halsen strammes op, så den bliver mere defineret og skarp. Et ansigtsløft har også en foryngende effekt på kindpartiet og kan have forbedrende effekt på furerne der går fra næsen og ned mod mundvigene.

Et ansigtsløft skal ikke forveksles med ”trådløft”, hvor man med et lille indgreb i lokalbedøvelse gør opstramning ved hjælp af ”ikke-permanente tråde”. Ansigtsløftning med tråde eller volumentilføjelse med fedt kan være indiceret hos yngre patienter, hvor der ikke findes indikation for at fjerne af løs hud eller muskel opstramning.   Man må forvente kortere holdbarhed af resultatet ved denne metode.

Et ansigtsløft kan kombineres med andre indgreb så som øvre/nedre øjenlågsplastik, pandeløft, brynløft, fedttransplantation til ansigtet, Botox/Azzalure eller fillers.

Før operationen:

Det er vigtigt at man er godt forberedt til operationen. Rygning er en væsentlig årsag til komplikationer så som infektion og vævsdød og du skal derfor følge din plastikkirurgs anvisning om rygestop. De fleste anbefaler et rygestop mindst 4-8 uger før operationen og man må tidligst begynde igen 4 uger efter operationen.

Forskellige slags medicin kan påvirke operationen og især være årsag til blødningsproblemer. Du vil derfor i forbindelse med forundersøgelse tale med din plastikkirurg om, hvordan du skal forholde dig med det medicin du eventuelt tager.

Operationen:

Der findes mange forskellige operationsteknikker. Ens for dem alle er, at der lægges et snit foran øret i en fold, hvor arret bliver mindst tydeligt. I varierende grad kan snittet udvides op i tindingeregionen og om bag øret. Huden løsnes frem i ansigtet og ned på halsen og bindehinden der ligger over ansigtsmuskulaturen strammes op. I nogle tilfælde fedtsuges der på halsen for at få en slankere og mere veldefineret hals. Herefter fjernes det overskydende hud og huden syes med tynde tråde. I visse tilfælde anlægges dræn og komprimerende forbinding ved operationens afslutning.

Operationen tager ca. 2½ time og foregår enten i fuld bedøvelse eller i lokalbedøvelse i kombination med afslappende medicin.

Følgevirkninger til operationen:

Operationen vil efterlade et ar, som i starten vil være rødt og kan være hævet. Efterhånden bliver arrene flade og lyse, og hos de fleste patienter vil arrene være meget lidt synlige. Der går normalt et til to år før arret har fået sit endelige udseende.

Ved enhver operation vil der ske en påvirkning af følenerverne. Man vil derfor opleve følelsesløshed i et
større eller mindre område af huden efter operationen. I månederne efter operationen vil man kunne opleve forskellige føleforstyrrelser som stikken og prikken i arrene, men dette vil efterhånden forsvinde i takt med at den normale følesans gendannes. Der kan opstå mindre områder med permanent tab af følesans. I meget sjældne tilfælde kan man udvikle en kronisk smertetilstand på grund af nerveskaderne.

Komplikationer til operationen:

Der kan optræde blødning i timerne efter operationen, som vil nødvendiggøre en ekstra operation. Infektion ses meget sjældent, men kan forekomme og vil kræve behandling med antibiotika. Hvis der optræder infektion ses det typisk efter 1-2 uger og symptomerne er rødme og hævelse samt tiltagende smerter og feber. Sjældent kan man opleve forbigående lammelse af den mimiske ansigtsmuskulatur, som skyldes påvirkning af de nerver, som styrer musklerne og dermed mimikken i ansigtet. Det kan tage flere måneder før mimikken normaliseres. I yderst sjældne tilfælde kan lammelsen blive permanent. Risikoen for dette er under 1%.

Hvad må du efter operationen:

Generelt skal du følge din plastikkirurgs anvisninger og lytte til din krops signaler. Det er din egen vurdering, hvornår du kan køre bil, men af sikkerhedsmæssige årsager skal du være sikker på, at du kan reagere optimalt i enhver situation. Dette betyder, at det ikke er tilrådeligt at køre bil, så længe du har smerter. Umodne ar skal beskyttes mod solen, dette gøres bedst med tøj eller solcreme med en høj UV faktor.

2024 • Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi • Email: info.dskp@gmail.com