Brystforstørrelse med eget fedt
En brystforstørrende operation kan enten foretages med brystimplantater eller med dit eget fedtvæv. Teknikken med eget fedtvæv kan du læse om under “brystforstørrende operation med eget fedt”.
Der kan være forskellige årsager til at en kvinde ønsker en brystforstørrende operation. Hos unge kvinder skyldes det oftest, at brysterne opleves for små i forhold til kroppens øvrige dimensioner. Hos mere modne kvinder er der ofte tale om at brysterne er blevet mindre og eventuelt slappe efter fødsler og amning. Større vægttab kan også være en årsag til slappe bryster.
Endelig kan stor forskel på brysterne være årsag til, at man ønsker korrektion. Uanset årsagen kan en brystforstørrende operation med brystimplantater være en løsning, men der er mange forhold, man grundigt skal overveje før beslutningen om en brystforstørrende operation træffes.
I nogle tilfælde er det nødvendigt at foretage et brystløft inden eller samtidigt med den brystforstørrende operation. Du kan læse mere om dette under “brystløft”.
Der findes mange forskellige fabrikater af brystimplantater og de enkelte fabrikater har et stort udvalg af forskellige implantater. Implantater kan have forskelligt indhold af saltvand eller silicone og siliconeindhold kan variere i sin konsistens, fra relativt bløde implantater, som er runde til relativt faste implantater som har en anatomisk form (dråbeformet). Implantaternes overflade kan være glat eller som det oftest er tilfældet ru (tekstureret).
Før operationen:
Det er vigtigt at man er godt forberedt til operationen. Rygning er en væsentlig årsag til komplikationer som infektion og vævsdød og du skal derfor følge din plastikkirurgs anvisning om rygestop. De fleste anbefaler et rygestop mindst 4-8 uger før operationen og man må tidligst begynde igen 4 uger efter operationen.
Forskellige slags medicin kan påvirke operationen og især være årsag til blødningsproblemer. Du vil derfor i forbindelse med forundersøgelse tale med din plastikkirurg om, hvordan du skal forholde dig med det medicin du eventuelt tager.
Operationen:
Det mest almindelige er at brystforstørrelse med implantater foregår i fuld bedøvelse, men lokal bedøvelse er en mulighed. Operationen tager ca. 1 time, men længere hvis der også foretages brystløft.
Ved operationen laver kirurgen en åbning på cirka 6 centimeter under brystet. Nogle foretrækker dog åbning ved brystvorten eller i armhulen. Der skabes herefter plads til implantatet enten i et rum under brystmusklen eller mellem brystmusklen og selve brystkirtlen. I de fleste tilfælde vælges placeringen under brystmusklen, da dette giver mindre synlighed af implantatet og bedre mulighed for mammografi ved undersøgelse for brystkræft. Placeringen over brystmusklen kan være nødvendig ved slappe hængende bryster, hvor man gerne vil undgå et brystløft. Til sidst syes hudkanterne sammen, og der anbringes eventuelt et dræn (plastikslanger) i hver side, som fjerner overskydende væske fra såret.
Følgevirkninger til operationen:
Operationen vil efterlade ar, som i starten vil være røde og kan være hævede. Efterhånden bliver arret fladt og lyst, men det vil altid være synligt. Hos de fleste patienter bliver arret pænt, men nogle vil udvikle et skæmmende ar. Der går normalt et til to år før arret har fået sit endelige udseende.
Ved enhver operation vil der ske en påvirkning af følenerverne. Man vil derfor opleve følelsesløshed i et større eller mindre område af huden herunder også brystvorteområdet efter operationen. I månederne efter operationen vil man kunne opleve forskellige føleforstyrrelser som stikken og prikken i arrene, men dette vil efterhånden forsvinde i takt med at den normale følesans gendannes. Der kan være mindre områder med permanent tab af følesans. I sjældne tilfælde kan man udvikle en kronisk smertetilstand på grund af nerveskaderne.
En brystforstørrende operation kan formentlig påvirke din evne til at amme et barn, men der findes ingen sikre undersøgelser, der viser, hvor stor risikoen er. I månederne efter operationen vil vævet blive slappere og man vil opleve at implantatet og brystet falder lidt ned.
En brystforstørrende operation med implantater vil altid skabe et bryst, som i forhold til et normalt bryst er unaturligt, især på grund af fylde op ad til i brystet, noget som normalt kun ses hos meget unge kvinder. Brystet bliver også mere fast end et normalt bryst.
Da et brystimplantat er et fremmedlegeme for kroppen, vil der dannes arvæv rundt om implantatet. Dette har hos de fleste ingen betydning, men hos nogle vil denne arvævsdannelse blive voldsom og vil medføre, at den såkaldte arvævskapsel skrumper og gør implantatet hårdt samtidigt med, at det ofte vil placere sig forkert og eventuelt kan medføre smerter. Tilstanden kaldes kapselskrumpning. (Risikoen er 5-10 procent, men meget usikker og afhængig af mange forskellige forhold).
I det danske screeningsprogram for brystkræft bliver alle kvinder mellem 50 og 70 år indkaldt til mammografiundersøgelser hvert andet år. Screeningsmammografierne kan opdage forstadier til brystkræft og kræftknuder, der er så små, at man endnu ikke kan mærke dem med fingrene. Kvinder med brystimplantater kan godt få foretaget mammografi, men da silikone danner en hvid skygge på røntgenbilleder, vil der være dele af kirtelvævet som ikke kommer med på billederne. Derfor kan man i sjældne tilfælde kunne overse en tidlig brystkræft eller brystkræftforstadier.
Ultralydsskanning og MR-scanning kan udføres med samme diagnostiske sikkerhed som hos kvinder uden implantater.
Resultatet bliver ikke altid som forventet. Implantater er nogle gange synlige på hudoverfladen og kan ofte føles gennem huden, dette er især tilfældet når de placeres over brystmusklen. Implantater kan placere sig forkert i brystet og de dråbeformede implantater kan rotere, så brystet kommer til at se forkert ud. Risikoen for utilfredsstillende resultat afhænger naturligvis af kirurgen, men forekommer hos alle kirurger og risikoen er omkring 2-5 procent.
Komplikationer til operationen:
Der kan optræde blødning i timerne efter operationen, som vil nødvendiggøre en ekstra operation. Meget sjældent forekommer der sene blødninger i ugerne efter en operation. Det er derfor vigtigt at man følger lægens råd i forhold til aktivitet. Infektion ses meget sjældent, men kan forekomme og vil kræve behandling med antibiotika. Hvis der optræder infektion ses det typisk efter 1-2 uger og symptomerne er rødme og hævelse samt tiltagende smerter og feber.
Nogle gange kan der forekomme problemer med sårhelingen, især når der også foretages et brystløft, De dybe tråde kan også give anledning til at der opstår små defekter i sårene.
Der er en lille risiko for at udvikle “bryst-implantat-relateret lymfekræft” (BIA-ALCL). Risikoen skønnes at være én ud af 30.000.
Hvad må du efter operationen:
Generelt skal du følge din plastikkirurgs anvisninger og lytte til din krops signaler. Det er din egen vurdering, hvornår du kan køre bil, men af sikkerhedsmæssige årsager skal du være sikker på, at du kan reagere optimalt i enhver situation. Dette betyder, at det ikke er tilrådeligt at køre bil, så længe du har smerter.
Umodne ar skal beskyttes mod solen, dette gøres bedst med tøj eller solcreme med en høj UV faktor.