Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi

info.dskp@gmail.com

Lovpligtig betænkningstid

Tilfredshedsgaranti

Lovpligtig patientforsikring

Dansk Selskab For Kosmetisk Plastikkirurgi

Kosmetisk næseoperation

Æstetisk næseoperation ønskes til forandring af næsens form og eventuelt samtidig forbedring af åndedrætsproblemer. De hyppigste årsager til den primære henvendelse kan være ønsket om reduktion af en stor næse, korrektion af en bule på næseryg, bredt næseben, bredt næsebor, næsetip rotation eller vinkel deformitet, fladt eller skævt næseben og skillevæg deformitet medførende problemer med luftpassage. Ved forundersøgelsen foretages klinisk vurdering og der ydes information om behandlings forløb, risici og forventet resultat. Et vellykket resultat kræver forståelse overfor patientens ønske, kendskab til næsens struktur, funktioner, sammenhæng mellem næse og ansigt, valg af operationsteknik og et ukompliceret efterforløb. 

Opfyldelse af ønske i form af perfektion kan være uopnåeligt da der kan være fysiske og tekniske begrænsninger til operationen.

Før operationen:
For at sikrer heling og minimere risici for komplikationer frarådes rygning. Derfor anbefales det at patienten ophører med rygning i mindst 3-4 uger inden og efter operationen.

Operationen:
De fleste næseoperationer foregår i fuldbedøvelse og tager mellem 2-4 timer. Adgang til næsens struktur kan opnås ved en lukket teknik, hvor snittets placering er gemt inde i næseboret. Eller ved en åben teknik, hvor et snit i næseboret tilslutter et snit over den lodrette strimmel af væv som adskiller næseborene, kaldet columella. Herefter skabes adgang til næsens struktur og der udføres den aftalte forandring.  Der kan være behov for et brusk eller bløddels-graft til næseoperationen, der tages fra kroppen.

Næsen kan virke for stor hos patienter med et kort hage, derfor kan der i disse tilfælde foreslås et hage implantat til forbedring af det æstetiske resultat. Ved afslutning af operationen støttes næseryg og skillevæg ofte med en skinne og silikone plader.

Følge virkninger til operationen:

Der kan opleves mindre blødning fra næsen i det første døgn. Misfarvning og hævelse ses ofte omkring øjnene og på kinderne. Det er mest synligt det første døgn og vil forsvinde inden for 1 uge. Der kan opleves mindre ubehag og hovedpine.

Komplikationer til operationen:
Heldigvis er alvorlige komplikationer ved næseplastik sjældne. Tidlige mulige komplikationer kan være i form af blodansamling, infektion, dårlig heling, midlertidig følelsesløshed i næsen og påvirkning af lugte sansen. Senere komplikationer kan være arvævsdannelse medførende skævhed, resorption af brusk materiale pga. dårlig blodtilførsel, synlige ar, fortynding af hud medførende at næsestruktur kan ses og intermitterende hævelse som oftest berører næsetippen i det første 1-½ år.

Hvad må du efter operationen:
For at reducere risiko for misfarvning og blødning anbefales det at patienten sover med hævet hoved Det er vigtigt at følge plastikkirurgens instruktion. Patienten skal undgå at løfte tunge ting eller udføre sport de første par uger. Dette vil hjælpe med at mindske hævelsen og reducere risiko for mindre blødninger. De fleste normale aktiviteter, inklusiv motion, kan sædvanligvis genoptages efter ca. 4 uger.

2024 • Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi • Email: info.dskp@gmail.com