Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi

info.dskp@gmail.com

Lovpligtig betænkningstid

Tilfredshedsgaranti

Lovpligtig patientforsikring

Dansk Selskab For Kosmetisk Plastikkirurgi

Øvre øjenlåg

Øvre øjenlågsplastik er et relativt enkelt indgreb, og et af de hyppigste plastikkirurgiske indgreb der foretages i Danmark. De fleste patienter, der ønsker dette indgreb oplever at øjenlågene føles tunge, at de ser trætte ud i øjenomgivelserne og i værste fald kan udsynet være generet. Når huden ældes, mister den sin elasticitet og der opstår overskydende hud. Den nedsatte elasticitet og spændstighed i huden kan føre til at nogle patienter også generes af fedtposer i øjenomgivelserne. Hos nogle mennesker kan tilstanden tunge øjenlåg være en følge af hængende øjenbryn. I disse tilfælde vil et løft af øjenbryn eller pandeløft vil være indiceret. Ved en øvre øjenlågsplastik fjernes den overskydende hud og eventuelle generende fedtposer. En øvre øjenlågsplastik kan kombineres med andre indgreb så som nedre øjenlågsplastik, pande-/øjenbrynsløft, ansigtsløft, fedttransplantation til ansigtet, Botox/Azzalure eller fillers.

Før operationen:

Det er vigtigt at man er godt forberedt til operationen. Rygning er en væsentlig årsag til komplikationer så som infektion og vævsdød, og du skal derfor følge din plastikkirurgs anvisning om rygestop. De fleste anbefaler et rygestop mindst 4-8 uger før operationen og man må tidligst begynde igen 4 uger efter operationen. Forskellige slags medicin kan påvirke operationen og især være årsag til blødningsproblemer. Du vil derfor i forbindelse med forundersøgelse tale med din plastikkirurg om, hvordan du skal forholde dig med det medicin du eventuelt tager.

Operationen:

Ved operationen tegner plastikkirurgen på de øvre øjenlåg for at vurdere, hvor meget hud der skal fjernes. Når bedøvelsen er lagt, fjernes huden medtagende en lille muskelstrimmel og eventuelle fedtposer, hvis disse også er en gene. Huden syes sammen med tråde, der ofte placeres i underhuden. Operationen tager ca. ½- 1 time og foregår normalt i lokalbedøvelse.

Følgevirkninger til operationen:

Operationen vil efterlade et oftest nærmest usynligt ar, da dette er placeret i omslagsfolden over øjet. I starten er arret rødt men efterhånden bliver arrene flade og lyse. Der går normalt et til to år før arret har fået sit endelige udseende. Ved enhver operation vil der ske en påvirkning af følenerverne. Man vil derfor opleve følelsesløshed i mindre område af huden efter operationen. I månederne efter operationen vil man kunne opleve forskellige føleforstyrrelser som stikken og prikken i arrene, men dette vil efterhånden forsvinde i takt med at den normale følesans gendannes. Der kan opstå mindre områder med permanent tab af følesans.

Komplikationer til operationen:

I meget sjældne tilfælde kan der optræde blødning i timerne efter operationen, som vil nødvendiggøre en ekstra operation. Infektion ses meget sjældent, men kan forekomme og vil kræve behandling med antibiotika. Hvis der optræder infektion ses det typisk efter 1-2 uger og symptomerne er rødme og hævelse samt tiltagende smerter og feber.

Hvad må du efter operationen:

Generelt skal du følge din plastikkirurgs anvisninger og lytte til din krops signaler. Det er din egen vurdering, hvornår du kan køre bil, men af sikkerhedsmæssige årsager skal du være sikker på at have normalt synsfelt. Det er tilrådeligt at arrangere hjemtransport efter operationen. Umodne ar skal beskyttes mod solen med solcreme med en høj UV faktor.

2024 • Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi • Email: info.dskp@gmail.com